Ο Ιατρός


Λίγα λόγια για τον ιατρό


Ο Ιωάννης Φ. Χριστογιάννης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων με εξειδίκευση στη Χειρουργική των Αθλητικών Κακώσεων, στη Χειρουργική των Μεγάλων Αρθρώσεων του Ώμου, του Ισχίου, του Γόνατος, όλου του Άνω Άκρου και Κάτω Άκρου καθώς και στις Παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης. Από το 2006 είναι επικεφαλής Ιατρός της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας καθώς και μέλος της Ιατρικής Επιτροπής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια ειδικεύθηκε στην Ορθοπαιδική Χειρουργική και Τραυματολογία στην Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΠΓΝ Αττικόν  καθώς και στην Κλινική Χεριού Άνω Άκρου Μικροχειρουργικής του ΓΝ. ΚΑΤ . Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών (Master of Science, MSc) με θέμα «Διοίκηση Μονάδων Υγείας». Ανακηρύχθηκε υποψήφιος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (PhD Candidate). Εξειδικεύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στη Χειρουργική του Ώμου και στη Χειρουργική του Άνω Άκρου κατόπιν υποτροφίας από την Αμερικάνικη Εταιρεία Χειρουργικής Χεριού (American Society For Surgery Of The Hand) στο Hospital For Special Surgery (New York), στο New York University Langone Orthopedic Hospital, στο Massachusetts General Hospital (Boston). Είναι κλινικός υπότροφος της Κλινικής Χεριού – Άνω Άκρου Μικροχειρουργικής του Γ.Ν ΚΑΤ.

Βραβεύσεις:

To 2020 τιμήθηκε από το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά για την προσφορά του στον Αθλητισμό.
Το 2019 τιμήθηκε από το Διευθυντή της Κλινικής Χεριού Άνω Άκρου Μικροχειρουργικής του ΓΝ. ΚΑΤ Δρ. Σαράντη Σπυρίδωνος για την προσφορά του στην Κλινική Χεριού Άνω Άκρου Μικροχειρουργικής του ΓΝ. ΚΑΤ.
Το 2016 τιμήθηκε από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία για την προσφορά του στο άθλημα της κωπηλασίας καθώς και τη συνεισφορά του στις πολυετείς επιτυχίες της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας.

Είναι μέλος της:

1)ESSKA (European Society for Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy)

2) ΕΕΧΟΤ (Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας)

3) Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής

4) Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού & Άνω Άκρου

Από το 2006 είναι Επικεφαλής Ιατρός της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας και Επικεφαλής Ιατρός του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στον Σχινιά. Έχει παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στην προετοιμασία αλλά και στην αντιμετώπιση των τραυματισμών των αθλητών που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και Παγκόσμια Κύπελα. Από το 2006 όπου και ανέλαβε να είναι επικεφαλής Ιατρός της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας μέχρι σήμερα, η Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας έχει κατακτήσει 3 Ολυμπιακά Μετάλλια, 72 χρυσά, 63 ασημένια και 44 χάλκινα σε Μεσογειακούς αγώνες, Παγκόσμια πρωταθλήματα και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες.

Ο Ιωάννης Φ. Χριστογιάννης είναι μέλος της Ιατρικής Επιστημονικής Ομάδας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ήταν Επικεφαλής Ιατρός των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων Νέων πού έλαβαν χώρα στη Σιγκαπούρη (2010), στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας (2016), στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής (2018), στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μινσκ της Λευκορωσίας (2019) και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο της Ιαπωνίας (2020).
Είναι πιστοποιημένος ιατρός στο Anti-Doping από τη Διεθνή επιτροπή καταπολέμησης του Doping WADA.
Είχε την τιμή να επιλεγεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως Λαμπαδηδρόμος και να μεταφέρει τη Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Sochi της Ρωσίας, τους Θερινούς Ολυμπιακούς του Ρίο της Βραζιλίας, τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας καθώς και για τους Θερινούς Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Υγεία και Αθλητισμός

Ο Ιωάννης Φ. Χριστογιάννης υπήρξε αθλητής της Κωπηλασίας και τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων λαμβάνοντας μέρος στην Κλασική Διαδρομή του Μαραθωνίου (42 χλμ).
Η αγάπη του για τα σπορ, η ενασχόλησή του με αυτά από μικρή ηλικία και η πολυετής εμπειρία του με αθλητές υψηλού επιπέδου Ολυμπιακών Κατηγοριών, τον καθιστούν άκρως εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση ορθοπαιδικών παθήσεων και αθλητικών κακώσεων, τόσο στην προετοιμασία ενός επαγγελματία αθλητή που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και στην καθημερινότητα κάποιου που αθλείται για να διασφαλίζει την υγεία του ή προετοιμάζεται να λάβει μέρος σε κάποια αθλητική διοργάνωση. Επιπλέον η ακριβής διάγνωση που παρέχει στον καθημερινό ασθενή τον βοηθά να αντιμετωπίσει άμεσα μία ορθοπαιδική του πάθηση και να επιστρέψει πάλι στην προγενέστερη υγιή κατάστασή του.

Η Φιλοσοφία

Η φιλοσοφία του στηρίζεται στην επιστημονική αντιμετώπιση ολόκληρου του φάσματος των ορθοπαιδικών παθήσεων με σκοπό ο ασθενής να επανακτήσει την λειτουργικότητά του.
Με σοβαρότητα, επιστημονικότητα και σεβασμό στην προσωπικότητα του ασθενούς, η θεραπεία του ασθενούς ξεκινά άμεσα με την έγκυρη και λεπτομερή διάγνωση. Αποφασίζεται είτε η συντηρητική αντιμετώπιση είτε η χειρουργική ανάλογα με την πάθηση του ασθενή και στη συνέχεια, με στενή παρακολούθηση, καθοδήγηση και επικοινωνία με τον ασθενή εφαρμόζονται προγράμματα αποκατάστασης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλήρως τα ορθοπαιδικά προβλήματα του ασθενούς μέχρι την οριστική επάνοδό του στις καθημερινές, επαγγελματικές και αθλητικές του δραστηριότητες.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ιωάννης Φ. Χριστογιάννης είναι άριστα καταρτισμένος με τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στην Ορθοπαιδική Χειρουργική και Τραυματολογία καθώς και στην Αθλητιατρική ενημερώνοντας συνεχώς τις γνώσεις του λαμβάνοντας μέρος συχνά σε Διεθνή και Εθνικά συνέδρια είτε ως ομιλητής, είτε ως εκπαιδευτής, είτε ως εκπαιδευόμενος καθώς υποστηρίζει την δια βίου εκπαίδευση. Έχει διδάξει Τραυματισμούς στα Αθλήματα και πρώτες βοήθειες σε σχολές προπονητών και έχει συγγράψει άρθρα πάνω σε θέματα τραυματισμών των αθλητών υψηλού πρωταθλητισμού. Τέλος έχει λάβει μέρος στην συγγραφή Ορθοπαιδικών Βιβλίων που αφορούν χειρουργικές τεχνικές.